Zoek
Sluit dit zoekvak.

Voordracht Frank Paauw te belachelijk voor woorden

Zeg nee tegen Frank P.

De AFCA Supportersclub is negatief verrast door de voordracht van Frank Paauw als bondsvoorzitter van de KNVB. Wij zien in Paauw namelijk op geen enkele manier een goede bondsvoorzitter. Door eerdere uitlatingen van Paauw geloven wij immers niet dat hij zich voor de volledige honderd procent kan en wil inzetten als vertegenwoordiger van supporters. Er is geen sprake van wederzijdse oprechtheid, wederzijds begrip en wederzijds vertrouwen tussen Paauw en (Ajax-)supporters.

Eind maart wordt Paauw officieel voorgedragen door het bondsbestuur van de KNVB. Hij is de enige kandidaat voor deze functie, dus het is zeer waarschijnlijk dat hij op de beoogde startdatum van 1 juli daadwerkelijk de nieuwe bondsvoorzitter is. Een bondsvoorzitter heeft verschillende taken, maar is bovenal de vertegenwoordiger van de KNVB. Daarom is het belangrijk dat deze persoon draagvlak heeft bij alle belanghebbenden in de Nederlandse voetbalwereld. En laat supporters nou net zo’n groep belanghebbenden zijn.

Geen draagvlak

Het moge duidelijk zijn dat er bij ons geen enkel draagvlak is voor de voordracht en benoeming van Frank Paauw als bondsvoorzitter. Sterker nog: in onze ideale wereld zou de voordracht ingetrokken worden. Uiteraard lichten wij ons glasheldere standpunt toe.

Frank Paauw is geen onbekende voor ons. Paauw is momenteel actief bij de politie als hoofdcommissaris van de regionale eenheid Amsterdam. In die functie is hij ook betrokken bij zaken die spelen rondom de openbare orde en veiligheid bij Ajaxwedstrijden. Niet alleen in de Amsterdamse, maar ook in de landelijke voetbalwereld is Paauw bekend. Hij is namelijk portefeuillehouder voetbal bij de landelijke politie, waarmee hij hét gezicht is van de politie wanneer het gaat over voetbal en veiligheid.

Oneerlijk negatief daglicht

In zijn functie bij de politie heeft Paauw verschillende uitlatingen gedaan die wij zeer kwalijk vinden. Zo pleitte hij afgelopen oktober voor een uitsupportersverbod bij ‘risicovolle voetbalwedstrijden’. Deze wedstrijden zouden volgens hem te veel politiecapaciteit kosten. Hij voegde hieraan toe dat hij met name voorstander is van het weren van de ‘harde kern’. Wij hopen dat we aan niemand hoeven uit te leggen dat er in deze stelling zo veel subjectiviteit voorkomt, dat deze niet anders dan onzinnig genoemd kan worden.

Ook in maart 2023 pakte Paauw het podium om supporters op oneerlijke wijze in een negatief daglicht te zetten. We citeren: ‘Ik zou graag zien dat supporters die zich misdragen bij de eerstvolgende uitwedstrijd van de club worden geweigerd. Deze suggestie geef ik de driehoek van de desbetreffende gemeente mee. Nu is het zo dat de consequenties pas een seizoen later tijdens dezelfde wedstrijd gevoeld worden.’ Voor de duidelijkheid: Paauw doelt hier met ‘supporters die zich misdragen’ op alle uitsupporters die aanwezig zijn in het stadion terwijl een incident zich voordoet.

Paauw is dus openlijk voorstander van collectief straffen. Het is bizar dat dit soort uitspraken gedaan én geaccepteerd worden. Wanneer zich incidenten rondom voetbalwedstrijden voordoen worden daders gepakt en gestraft. Alle aanwezige supporters straffen voor de handelingen van een ander is volstrekt onacceptabel.

Voor de bühne

In hetzelfde artikel geeft Paauw aan dat hij graag een bonus-malussysteem voor supporters ziet: ‘Dat betekent dat er gedraaid kan worden aan de knoppen. Als uitsupporters zich gedragen dan kan het regime versoepeld worden en kan er bijvoorbeeld vrij gereisd worden. Op het moment dat fans zich niet gedragen dan kan een buscombi worden ingevoerd en is bijvoorbeeld het kaartje niet overdraagbaar.’

Wij vragen ons af of Frank de kennis niet heeft, of dat hij doét alsof hij de kennis niet heeft. Het is allang zo dat lokale driehoeken ‘aan de knoppen draaien’, al is dit helaas vaak in negatieve zin. Het voorstellen van zulke maatregelen is dus leuk voor de bühne, maar in werkelijkheid gebeurt hetgeen wat Paauw voorstelt al jarenlang. Met name het opleggen van beperkende maatregelen dus. Zie als recent voorbeeld de ontwikkelingen rondom onze uitwedstrijd in Heerenveen.

Belachelijk

Er zijn bijna geen groepen te verzinnen die in Nederland stelselmatig over één kam geschoren worden, die constant op negatieve wijze worden weggezet en die collectief gestraft worden zonder enige vorm van proces. Gelukkig maar, het zou een schande zijn. Maar helaas zijn voetbalsupporters wél zo’n groep. En Frank Paauw is één van de personen die daar het meest aan bijdraagt. De discriminatie waar de KNVB zo tegen zegt te zijn, lijkt hij in onze optiek nu zelf in huis te halen. Het is te belachelijk voor woorden.

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!

SLUIT JE AAN

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!