Zoek
Sluit dit zoekvak.

Van twaalfhonderd Ajacieden met de wagen naar zevenhonderd de bus in jagen!

Heerenveen-uit

De kaartverkoop voor sc Heerenveen – Ajax start eerdaags. Dat is later dan wij gewend zijn. Dit heeft ook zijn redenen. Hieronder een uitgebreide toelichting.

Het verhaal begint op 2 oktober 2023. Tijdens het vooroverleg voor het thuisduel met sc Heerenveen horen we ter kennisgeving dat de parkeersituatie rondom het Abe Lenstra Stadion wordt aangepast. Dit heeft gevolgen voor de parkeercapaciteit. Daarmee zijn er maximaal nog maar honderdtachtig auto’s welkom in Heerenveen. Voorheen was die restrictie er niet.

Naar aanleiding van deze mededeling stuurt AFC Ajax – samen met Supportersvereniging Ajax en de AFCA Supportersclub – een brief naar Friesland. Hierin wordt gevraagd om een vrij vervoerregeling voor alle Ajacieden. Gezien het goede gedrag van Ajaxsupporters is dat de enige en realistische stap. Bovendien is het ook de wijze waarop supporters van sc Heerenveen in Amsterdam worden ontvangen. Overigens ook zonder problemen.

Als Ajaxsupporters reizen we sinds 2010 op een relatief vrije manier naar Heerenveen. Daarbij wordt altijd teruggeblikt op positieve ervaringen. Er vinden dan ook geen grote bijzonderheden of incidenten plaats. Daarnaast zet Ajax meermaals extra stewards en beveiligers in als Ajaxsupporters een stuk moeten lopen vanaf de door Heerenveen aangewezen parkeerplaatsen.

De brief wordt op 21 december beantwoordt door de beleidsregisseur veiligheid van de gemeente Heerenveen. In de reactie zet de gemeente uiteen hoe goed een en ander altijd gaat tussen beide clubs. De gemeente deelt onze mening. We citeren: “Wij herkennen ons dus in het beeld dat door jullie wordt geschetst.”

Toch stemt de verdere beantwoording niet vrolijk:

“(…) Er is echter al geruime tijd een gezamenlijke wens van de bestuurlijke voetbalvierhoek om een gastenvak te creëren nabij het Abe Lenstra stadion. Concreet betekent dit dat er afgelopen seizoen stappen zijn gezet om dit feitelijk te realiseren aan de Zuidoostzijde van het stadion, nabij de bestaande bussluis. Hierbij is het aantal auto’s gemaximaliseerd en moeten gastsupporters, afhankelijk van de aantallen, voor het overige met bussen komen. De tijd van het aanbieden van andere parkeerterreinen aan gastsupporters is hiermee definitief voorbij.”

Hiermee komt een van de leukste uitwedstrijden van het seizoen direct in het rechter rijtje te staan. Opnieuw bewijst dit dat het landelijke gemeentelijke handelingskader zonder bonus bij goed gedrag geen knip voor de neus waard is. Beleidsmedewerkers en gemeenten zetten dit document enkel repressief in.

Honderdtachtig parkeerplekken is bij lange na niet voldoende om twaalfhonderd uitsupporters te kunnen huisvesten. Wij zijn dan ook echt niet de enige met dit probleem.

Het is belachelijk hoe standvastig de gemeente Heerenveen en de lokale politie zich vasthouden aan de opgelegde vervoersregeling. Helaas gaat ook ons voorstel om pendelbussen vanaf een nader te bepalen terrein (bijvoorbeeld Thialf) te laten rijden de prullenbak in.

Reactie Supportersvereniging Ajax
Supportersvereniging Ajax verbaast zich in hoge mate over deze inperking van de vrije vervoersregeling. De vrees is dat de jarenlange zo vriendelijke verhoudingen tussen beide supportersgroepen hierdoor alleen maar op scherp komen te staan. Totaal onnodig.

Fabian Nagtzaam, directeur-bestuurder van SV Ajax: “Op school leerden wij al dat burgers zich – bij de invoering van het Verdrag van Maastricht – vrij mochten verplaatsen en vrij mochten verblijven op het grondgebied binnen de EU. Blijkbaar is Heerenveen daarbinnen een vrijstaat. Eentje die goedwillende supporters verplicht eerst naar Amsterdam te reizen, om daar in een buscombi te stappen om vervolgens een voetbalwedstrijd te kunnen kijken in ‘sportstad’ Heerenveen.”

“Samen met Ajax, de KNVB en de voetbalvierhoek in Heerenveen moet wat ons betreft zo snel mogelijk worden besproken hoe wij de vrij vervoersregeling komend seizoen laten terugkeren in Heerenveen. De gastvrijheid is momenteel ver te zoeken,” besluit Nagtzaam.

Reactie AFCA Supportersclub
De AFCA supportersclub reageert als volgt: “Wij sluiten ons volledig aan bij SV Ajax. Het is totale waanzin wat hier gebeurt. Het doet afbreuk aan waar wij al jaren met elkaar mee bezig zijn in Amsterdam, namelijk om tot normalisering in het betaald voetbal te komen. In de normale samenleving hoor je de goede mensen te belonen en niet te straffen. In Heerenveen doen ze het tegenovergestelde!”

Door de houding van de voetbalvierhoek in Heerenveen moeten ruim zevenhonderd supporters eerst in Amsterdam in de bus stappen alvorens ze naar Heerenveen af kunnen reizen. Sc Heerenveen maakt zich hiermee volstrekt belachelijk. De club heeft geen idee dat ze hiermee de problemen op thuisvakken of andere situaties alleen maar groter maakt.

Maar blijf vooral de supporter plagen en uit gemak mensen de bus in jagen!

Wordt vervolgd.

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!