Zoek
Sluit dit zoekvak.

Voetbalwet

Met de invoering van de voetbalwet hebben politie, justitie en overheid meer bevoegdheden gekregen om voetbalsupporters aan te pakken.
Dat de regels niet altijd op de juiste manier worden toegepast, is reeds gebleken. Daarnaast weten supporters vaak niet wat hun rechten zijn bij een arrestatie, boete of een stadionverbod. Op deze pagina proberen wij zo veel mogelijk informatie over deze onderwerpen te verschaffen. Let op, wij zijn een supporterswebsite en geen advocatenkantoor. We adviseren bij arrestatie, boete of stadionverbod altijd een advocaat in te schakelen en contact op te nemen met de Supporters Advies Commissie (SAC).

Ik ben bij een wedstrijd opgepakt, wat nu?

Je bent opgepakt bij een voetbalwedstrijd. Wat nu? Als je door de politie wordt aangehouden dan wordt je meestal voor enige tijd vastgezet. Afhankelijk van het delict kan je na een bepaalde tijd (paar uur/dagen) worden vrijgelaten. Je krijgt dan een dagvaarding van de politie mee of een transactieaanbod.

Transactieaanbod

Een transactieaanbod betekent dat je een boete moet betalen. Betaal je de boete dan word je geacht schuld erkend te hebben aan het strafbare feit waarvan je verdacht wordt. Betaal je de boete niet dan zal je worden gedagvaard voor de politierechter. Indien je van mening bent dat jouw arrestatie onterecht was, wacht dan in ieder geval met het betalen van een boete of een transactieaanbod. Neem eerst contact op met een advocaat. Dagvaarding Als je na je arrestatie wordt vrijgelaten dan kan je een dagvaarding meekrijgen. Dit houdt in dat het Openbaar Ministerie (OM) je wil vervolgen en de rechter je uiteindelijk een straf wil laten opleggen. Ook als je een transactieaanbod niet betaalt, kan het zijn dat je een dagvaarding krijgt zodat je alsnog voor de rechter moet verschijnen.

Advocaat

We adviseren bij arrestatie, boete of stadionverbod altijd een advocaat in te schakelen. Word je gearresteerd en heb je geen eigen advocaat dan krijg je een piketadvocaat toegewezen. Kan je geen advocaat betalen dan is het mogelijk om een toevoeging aan te vragen bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Stadionverbod

De KNVB legt landelijke stadionverboden op aan supporters die zich bij of rondom voetbalwedstrijden – kort gezegd – misdragen. De bevoegdheid tot het opleggen van landelijke stadionverboden is vastgelegd in de Standaardvoorwaarden van de KNVB. De Standaardvoorwaarden kunnen worden beschouwd als algemene voorwaarden en worden van toepassing bij de koop van een toegangskaartje voor een wedstrijd in het betaald voetbal of bij de aanschaf van een seizoenskaart. Relatie Doordat de bevoegdheid voor het opleggen van landelijke stadionverboden is gebaseerd op deze voorwaarden, is een contractuele relatie vereist tussen de KNVB en de supporter aan wie de KNVB een stadionverbod wil opleggen. Gebleken is dat deze contractuele relatie tussen de KNVB en de supporter lang niet altijd bestaat. In dat geval baseert de KNVB de bevoegdheid tot het opleggen van een landelijk stadionverbod op de volmacht. Volmacht De betaaldvoetbalorganisaties hebben de KNVB gemachtigd om hun recht om personen de toegang tot hun stadion te ontzeggen (op grond van het zogeheten huisrecht) uit te oefenen. Hierdoor is de KNVB in staat om – zelfs indien geen sprake is van een contractuele relatie tussen de KNVB en een supporter – een landelijk stadionverbod op te leggen. Ga naar de Gedragscode Stadionverboden. Klik hier voor de toelichting op stadionverbod en geldboete. Bron: KNVB.nl en Ajax.nl

SUpporters advies commissie

De Supporters Advies Commissie (SAC) is een initiatief van de AFCA Supportersclub en de Supportersvereniging Ajax. Deze commissie geeft advies en staat supporters bij in hun geschillen met de KNVB, indien men bijvoorbeeld een (onterecht) stadionverbod heeft gekregen. 
 
De SAC staat boven alle partijen en is onafhankelijk, waardoor de betrokken partijen geen invloed uit kunnen oefenen op de commissie. Doordat veel supporters door alle regeltjes het spoor (logischerwijs) bijster raken, wil de SAC deze supporters bijstaan. 
 
Wat kan de SAC voor je doen?
 
De SAC begeleidt Ajax-supporters met een stadionverbod. In bijna alle gevallen heeft dit tot vermindering en/of omzetting van de straf geleid. Doel van de alternatieve straf is om de zogeheten “first offenders” de kans te bieden spijt te tonen voor hetgeen ze gedaan hebben en de binding met de club weer te versterken. 
 
Wanneer je je vrijwillig meldt bij de SAC kunnen wij een afspraak met je maken. Aan de hand van jouw verhaal schrijven wij een advies aan de hand van de Richtlijnen van stadionverboden. Wanneer dit wordt goedgekeurd door Ajax kan de alternatieve straf worden uitgevoerd onder toezicht van de SAC. Het verslag en de goedkeuring hiervan worden naar Ajax verstuurd, die het doorstuurt naar de KNVB, welke het stadionverbod wanneer alles in orde is, zal aanpassen. 
 
Heb je kortgeleden een stadionverbod ontvangen en wil je in aanmerking komen voor een alternatieve straf die reëel is en in verhouding staat tot het gepleegde delict, of wil je gewoon ons advies en onze hulp? Neem dan contact met ons op. Wij zullen je dan zo spoedig mogelijk uitnodigen voor een gesprek. Recidivisten en supporters met een stadionverbod van langer dan 4 jaar komen NIET in aanmerking voor een alternatieve straf. De SAC is te bereiken via sacommissie@hotmail.com, contactpersoon is Patrick.