Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een nieuwe trend: buscombi’s vanwege te weinig parkeerplekken

Een nieuwe trend buscombi's vanwege te weinig parkeerplekken

Deze week start de kaartverkoop voor de uitwedstrijd tegen AZ. In Alkmaar zijn 750 Ajacieden welkom. En al deze supporters zijn verplicht om met de bus af te reizen. Wellicht denk je: ‘prima, dezelfde regeling als afgelopen jaren’, maar deze situatie is wat de AFCA Supportersclub betreft allesbehalve prima.

Van auto- naar buscombi

Tot 2022 was er namelijk sprake van een autocombi naar Alkmaar. Deze is niet vanwege incidenten, maar vanwege een gebrek aan parkeergelegenheid omgezet naar een vrijheidsbeperkende buscombi. AZ heeft het parkeerterrein immers verkleind, waardoor uitsupporters veroordeeld worden tot een maatregel die enkel vanwege veiligheidsredenen opgelegd mag worden. Een maatregel die dus absoluut niet bedoeld is voor infrastructuur-gerelateerde situaties als die bij het AZ-stadion. En een maatregel die Ajacieden verplicht om van en naar de Johan Cruijff ArenA te reizen om in en uit de bus te stappen, terwijl sommige supporters mogelijk dichter bij het betreffende stadion in de buurt wonen.

Te triest voor woorden

Het is te triest voor woorden dat betaald voetbalclubs niet alle uitsupporters met de auto kunnen en willen ontvangen. We hebben het bewust over ‘clubs’, want niet alleen in Alkmaar stuiten we op het fenomeen waarbij het aantal parkeerplekken als ‘reden’ wordt gebruikt om een buscombi op te leggen. Zo zien we het bijvoorbeeld ook in Waalwijk, waar tegenwoordig ook supporters met de auto welkom zijn, maar een deel nog steeds verplicht per combibus moet reizen. En vorige week besteedden we nog uitgebreid aandacht aan de nieuwe, waardeloze situatie in Heerenveen. Er is dus sprake van een trend.

Andere kant van de medaille

In een tijd waarin jan en alleman zijn podium probeert te pakken om keihard te roepen dat raddraaiers bij voetbalwedstrijden moeten worden aangepakt, wordt de andere kant van de medaille zelden tot nooit belicht. Wanneer wedstrijden gedurende de jaren zonder incidenten verlopen moeten (uit)supporters fatsoenlijk behandeld worden. En zij horen dus niet als vee in een bus gestopt te worden, omdat voldoende parkeergelegenheid ontbreekt.

Alternatieve opstapplek

We sluiten enigszins positief af: tijdens het vooroverleg voor de uitwedstrijd in Alkmaar – waar vertegenwoordigers van Ajax, Supportersvereniging Ajax en AFCA Supportersclub aanwezig waren – is toegezegd dat 250 Ajacieden in Uitgeest de bus in kunnen stappen. Dit scheelt weer enkele kilometers met de bus, maar is dus nog niet de gewenste situatie. De AFCA Supportersclub blijft zich tijdens vooroverleggen, en daarbuiten, inzetten voor eerlijke en fatsoenlijke vervoersregelingen.

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!