Zoek
Sluit dit zoekvak.

Woensdag 22 april onthulling standbeeld Johan Cruijff

Op woensdagmiddag 22 april om 15.00 uur vindt de onthulling van het standbeeld van Johan Cruijff plaats. Het levensgrote bronzen beeld komt bij de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA te staan. Het beeld is tot stand gekomen door een inzamelingsactie onder supporters op initiatief van de Ajax Supporters Delegatie.

De datum is bewust gekozen zodat alle supporters ruimschoots de gelegenheid krijgen het standbeeld van de legendarische nummer 14 te kunnen bewonderen. Donderdag 23 april speelt Ajax de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Verder is zaterdag 25 april de geboortedatum van Johan Cruijff en vindt zondag 26 april de jaarlijkse Cruyff Legacy 14K Run plaats in en rondom de Johan Cruijff ArenA. De onthulling duurt naar verwachting 15 minuten. Voor degenen die de onthulling thuis live willen volgen, verzorgt Ajax TV op 22 april een live streaming.

Het idee om een standbeeld voor Johan Cruijff vanuit de supporters te realiseren, ontstond destijds bij de Ajax Supporters Delegatie. Vervolgens is de werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’ samengesteld onder aanvoering van Supportersvereniging Ajax, AFCA Supportersclub en met toestemming van de familie Cruijff. In de zomer van 2018 ging de inzamelingsactie van start. Doel was om binnen twee seizoenen een standbeeld van Johan Cruijff te kunnen onthullen.

Het lukte Ajaxsupporters al binnen drie maanden het gewenste eindbedrag van € 75.000 op te halen. Naast een online inzamelingsactie op www.dezemanverdienteenstandbeeld.nl werd op 7 oktober 2018 tijdens Ajax-AZ een collecte gehouden.

In januari 2019 maakte de werkgroep bekend dat kunstenaar Hans Jouta de eer kreeg het standbeeld te mogen maken. De Friese beeldhouwer is al zijn hele leven Ajacied en maakte eerder het standbeeld van Bobby Haarms, dat al sinds 2011 bij de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA staat. Dat Hans Jouta regelmatig bij thuiswedstrijden in het stadion zit, versterkt het uitgangspunt van de werkgroep dat het standbeeld vanuit en door de supporters wordt gerealiseerd.  

De werkgroep is er trots op dat supporters dit beeld mogelijk hebben gemaakt voor de beste voetballer die Ajax en Nederland ooit heeft voortgebracht. Dit mooie resultaat is te danken aan de duizenden donaties en de inzet van vele vrijwilligers.

“Wij hebben het beeld al mogen zien en het ziet er geweldig uit. Namens de familie wil ik dan ook alle supporters van Ajax bedanken die zich hebben ingezet en hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit mooie eerbetoon aan mijn vader.” – Jordi Cruijff

Werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!