Zoek
Sluit dit zoekvak.

VAK410

In een tijd dat de Arena nog werd gezien als een grauwe, sfeerloze betonbak, besloot een groepje jongeren begin 2001 de koppen bij elkaar te steken om hier verandering in aan te brengen. Dit resulteerde in VAK410, vernoemd naar het vak waar Ajax deze groep de kans en ruimte gaf om hun initiatief verder uit te werken. 

Op 26 januari 2001, vandaag dus precies 20 jaar geleden, speelde Ajax een bekerwedstrijd tegen Vitesse. Een aantal Ajax-supporters sprak af om gezamenlijk op vak 114 de club vocaal en met vlaggen te ondersteunen. Het was makkelijk om op dit vak kaarten te verkrijgen, omdat er voor bekerduels vrije verkoop gold. Ajax verloor de wedstrijd helaas, maar het sfeerinitiatief kreeg wel een vervolg.

Destijds bestonden er lange wachtlijsten om een seizoenkaart op Zuid 1 (F-Side) te bemachtigen. Gemiddeld duurde het 10 tot 12 jaar voordat men daarvoor in aanmerking kwam. Voor de sfeer en nieuwe aanwas was het goed geweest als het nieuwe initiatief daar een kans had gekregen. Echter, het werd vak 410, een tribunedeel ergens in een hoek op Noord, tweede ring. Al snel breidde de groep zich uit naar het naastliggende vak 409.

De nieuwe sfeerimpuls bleef uiteraard niet onopgemerkt. De boys (en enkele girls) probeerden elke keer zo groots mogelijk uit te pakken. Dit resulteerde in grootschalige sfeeracties met spandoeken en megadoeken waar nu nog over gesproken wordt. De groep zorgde niet alleen voor (meer) sfeer in en rondom het stadion, maar introduceerden een totaal niet-Nederlandse voetbalbeleving met Italiaanse en Zuid-Amerikaanse invloeden en termen als tifosi, bandieri, capos en corteo. De bijnaam “een vak apart” was hierop duidelijk van toepassing. Destijds had niemand kunnen denken dat VAK410 hier een nieuwe standaard aan het neerzetten was, niet alleen bij de Ajax-supporters, maar in heel Nederland. Talloze andere clubs kregen in ene ook een capo, begonnen drums te gebruiken of organiseerden corteo’s

VAK410 kreeg van Ajax en de stadiondirectie dus alle ruimte om de club zowel vocaal als visueel te ondersteunen. Echter, de (grootschalige) sfeeracties kostten veel geld en dat moesten de supporters in het begin uit eigen zak betalen. Een goed gestructureerde organisatie zorgde ervoor dat dit geen probleem vormde. Zo bracht de groep eigen merchandise uit. De opbrengsten hiervan werden gebruikt om nieuwe doeken te financieren.

Om verschillende redenen verhuisde de groep na een aantal jaar naar de vakken 424 en 425 op Zuid, tweede ring. Bewust danwel onbewust zorgde dit voor een nieuwe synergie met de F-Side. Het was een tijd waarin Ajax al zeven jaar lang geen kampioen was geworden en het besef er kwam dat de steun vanaf de tribune de spelers net dat extra zetje in de rug kon geven. Op 15 mei 2011, in de thuiswedstrijd tegen FC Twente, kreeg VAK410 het hele stadion mee en zorgde mede daardoor dat Ajax het dertigste landskampioenschap (de derde ster!) binnenhaalde. Vanaf dat moment was het vrijwel elke wedstrijd feest en gekkenhuis op de tribunes. 

In de maanden erna kwam er ook op de F-Side het idee om de sfeer daar definitief terug te brengen. VAK410 speelde hier in het begin een ondersteunende rol in. Vier jaar later werd VAK410 uiteindelijk opgeheven en voor het grootste gedeelte verhuisd naar Zuid 1. De groep ging verder onder de naam ULTRAS AMSTERDAM. 

Nu we midden in een crisis zitten en er een publiekverbod geldt bij wedstrijden missen we de ongekende sfeer in het stadion. Een corteo of entrada voorafgaand aan de wedstrijd. Zingen en springen voor je club op de tribune. Een massale pogo aan het einde en uiteraard, na afloop, een afterparty op de omloop.

Één ding weten we zeker, de spirit van VAK410 blijft altijd bestaan!

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!