Zoek
Sluit dit zoekvak.

Uitwedstrijden in seizoen 2022/2023: de statistieken

Uitwedstrijden in seizoen 2022/2023

Ajax-supporters waren ook dit seizoen weer overal te vinden. Van kleine stadionnetjes in uithoeken van Nederland tot aan grote stadions in bekende Europese steden. Veel supporters moeten vaak hopen op een kaartje tijdens de kaartverkoop die met regelmaat ‘loterij’ wordt genoemd. Daarnaast is een uitwedstrijd door verschillende vervoersregelingen meestal niet in volledige vrijheid te bezoeken. Ook weten de Ajacieden die regelmatig uitwedstrijden bezoeken dat het volgen van je club een kostbare bezigheid is.

Maar hoe groot waren de uitvakken in seizoen 2022/2023? Hoe vaak hebben we te maken gehad met iedere vervoersregeling? En hoeveel kostte het om afgelopen seizoen de uitwedstrijden van ons aller Ajax te bezoeken? Wij zetten het voor je op een rijtje.

De uitvakken: nationaal

Onze club speelde dit seizoen 21 uitwedstrijden in eigen land. Dit waren 17 wedstrijden in de Eredivisie en 4 wedstrijden voor de KNVB Beker. De finale van de KNVB Beker is hierbij niet meegerekend. De twee uitwedstrijden tegen Feyenoord zijn wel meegeteld bij de 21 uitwedstrijden, maar rekenen we in dit artikel verder niet meer mee. Bij zowel de competitie- als de bekerwedstrijd waren Ajacieden immers wederom niet welkom. Hier waren en zijn wij het uiteraard volstrekt mee oneens.

Grootste uitvakken

Dit seizoen kregen we de meeste kaarten bij sc Heerenveen: 1250 stuks. De top drie wordt afgemaakt door de uitvakken van FC Utrecht (1200) en het gedegradeerde FC Groningen (1100).

Kleinste uitvakken

Voor het uitvak van FC Emmen waren afgelopen seizoen slechts 375 kaarten beschikbaar. Dit was dan ook het uitvak waar het minste aantal Ajax-supporters welkom was. FC Volendam, Excelsior, Cambuur en Go Ahead Eagles volgen met een capaciteit van slechts 400 supporters.

Gemiddeld aantal kaarten

De gemiddelde capaciteit voor de uitwedstrijden in de Eredivisie was 714,69 per uitvak. In de bekercompetitie waren gemiddeld 670 Ajacieden per wedstrijd welkom. Voor alle uitwedstrijden gold in seizoen 2022/2023 een gemiddelde capaciteit van 640,24 supporters.

Nationale uitwedstrijden 2022/2023

De uitvakken: Europees

Ons aller Ajax speelde dit seizoen slechts vier uitwedstrijden in Europese competities. Hierbij werden de uitvakken van Liverpool, Napoli, Rangers FC en Union Berlin door Ajacieden bezocht.

Grootste uitvak

In Napels had het uitvak de grootste capaciteit. Hier waren 2736 Ajacieden ‘welkom’.

Kleinste uitvak

Bij Union Berlin waren 1100 kaarten beschikbaar voor Ajax-supporters. Dit is voor Europese begrippen een klein uitvak en was voor ons dan ook veruit het kleinste uitvak in Europees verband.

Gemiddeld aantal kaarten

Voor Europese uitwedstrijden waren afgelopen seizoen gemiddeld 2276 kaarten beschikbaar.

Europese uitwedstrijden 2022/2023

De vervoersregelingen: nationaal

Iedereen die met regelmaat een uitwedstrijd bezoekt, weet dat dit veel te vaak gepaard gaat met allerlei restricties. De meest ingrijpende beperking is die van het vervoer. Te vaak wordt bijvoorbeeld een buscombi opgelegd. Wij uiten hierover veelvuldig onze onvrede. Daarnaast proberen wij altijd met alle partijen een verbetering hierin te realiseren. In dit artikel blijven we bij de feiten.

Verplichte buscombi’s

In de Eredivisie was er bij negen van de zestien uitwedstrijden waar Ajacieden welkom waren sprake van een verplichte buscombi. In vier gevallen was er sprake van een alternatieve opstapplaats. In de beker moesten supporters alle drie de wedstrijden verplicht per bus bezoeken.

Verplichte autocombi’s

Tweemaal was er in de nationale competitie sprake van een verplichte autocombi. Dit was het geval bij de uitwedstrijden tegen FC Emmen en sc Heerenveen.

Afwijkende regelingen

De uitwedstrijd tegen PSV mag je als Ajacied al jaren alleen middels een verplichte treincombi bezoeken. Daarnaast zijn er drie wedstrijden waar sprake was van een verplichte bus- en autocombi. Bij de uitwedstrijden in Sittard, Nijmegen en Groningen konden Ajax-supporters kiezen of ze per bus of auto wilden afreizen.

Vrij vervoer

De uitwedstrijd tegen FC Volendam was afgelopen seizoen een unicum. Niet door het resultaat en ook niet omdat het de eerste keer sinds 2008 was dat Ajax uit tegen Volendam speelde. Deze wedstrijd was uniek omdat Ajax-supporters met vrij vervoer naar het vissersdorp mochten afreizen. Zoals het hoort.

Vervoersregelingen uitwedstrijden 2022/2023

De vervoersregelingen: Europees

Over de Europese uitwedstrijden kunnen we kort zijn. Deze waren allemaal met vrij vervoer te bezoeken.

De ticketprijzen: nationaal

Eredivisie
De kosten van een kaartje voor een uitwedstrijd in de Eredivisie varieerden voornamelijk van € 13,54 wanneer je met de auto reisde tot € 29,22 voor een busreis. Bij de uitwedstrijd tegen FC Volendam, waar sprake was van vrij vervoer, was de ticketprijs € 19,54. De treincombi naar PSV kostte € 33,33.

KNVB Beker

Ajacieden waren welkom bij drie van de vier uitwedstrijden in de bekercompetitie. Hierbij waren de kaartprijzen als volgt: € 25,20 (FC Den Bosch) en € 30,50 (FC Twente en De Graafschap).

De ticketprijzen: Europees

Een ticket voor de wedstrijd tegen Union Berlin was van alle Europese uitwedstrijden veruit het goedkoopste: € 31,99. Voor een kaartje in het uitvak van Liverpool, Napoli en Rangers FC betaalde je respectievelijk € 59,-, € 62,50 en € 70,-.

Gemiddelde en totale kosten tickets

Hierbij gaan we uit van de duurste tickets, wanneer er een keuze was tussen een buscombi (duurder) en autocombi (goedkoper).

Eredivisie

Gemiddelde: € 26,91
Totaal: € 430,59

KNVB Beker

Gemiddelde: € 28,73
Totaal: € 86,20

Europees

Gemiddelde: € 55,87
Totaal: € 223,49

Alle uitwedstrijden

Gemiddelde: € 32,19
Totaal: € 740,28

Kosten uitwedstrijden 2022/2023

Hulde

Het moge duidelijk zijn dat Ajacieden die meereizen naar uitwedstrijden veel moeten doen én laten voor hun club. Deze supporters verdienen wat ons betreft dan ook alle lof. Tot volgend seizoen!

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!