Zoek
Sluit dit zoekvak.

Terugblik rampseizoen Ajax

Na alle gebeurtenissen van de afgelopen weken willen wij als bestuur van de AFCA Supportersclub terugblikken op dit seizoen en tevens onze standpunten en acties toelichten.

Teleurstellende sportieve prestaties

Ajax heeft in de afgelopen 4 jaar geen enkele prijs gepakt. Dit seizoen was op sportief gebied een absoluut dieptepunt: Uitschakeling in de voorronde Europa League, verliezen van Twente in de 8e finale KNVB beker en weer geen landskampioen. Met 3 wedstrijden voor het einde van de competitie was de achterstand op Psv zelfs opgelopen tot 10 punten.

Chaos op bestuurlijk en technisch vlak 
Eerst wordt het kamp Bergkamp (met als initiator Van der Sar) aan het begin van het seizoen bediend met het ontslag van Peter Bosz, die het toch niet verkeerd deed met een plek in de finale van de Europa League. Vervolgens wordt de onervaren Keizer aangesteld, die het drama met Appie Nouri samen met de spelersgroep op bijzonder knappe wijze respectvol verwerkt, maar tenslotte niet het werk mag afmaken. Hij moet, samen met Bergkamp en Spijkerman, op aanbeveling van Overmars plaatsmaken voor Ten Hag. Vervolgens is het spel na de winterstop niet beter geworden onder de nieuwe trainer. De achterstand op Psv is zelfs binnen een paar maanden verdubbeld.

Wij als AFCA SC kwalificeren dit als hap-snap-beleid. Is er eenheid binnen de directie? Wij vermoeden van niet. Hier moet je dus je lessen uit trekken, zou je zeggen. Van der Sar gaf dat al persoonlijk aan ten tijde van de aanstelling van Ten Hag. Overmars kan natuurlijk niet achterblijven, dat spreekt voor zich. Hij heeft het weer gepresteerd om een aantal slechte aankopen te doen en niet de juiste balans te kunnen vinden tussen eigen jeugd, ervaren spelers en nieuwe aankopen. Ajax is geen team, dat kwam tegen Psv maar ook in eerdere wedstrijden pijnlijk aan het daglicht. En dan hebben we ook nog eens een trainer door zijn toedoen gekregen die alles maar bagatelliseert en regelmatig onzin uitkraamt. Zeker geen trainer met charisma, overtuiging en bovenal geen Ajax gogme.

De achterban in opstand
De insteek van Ajax is altijd om voor de prijzen te spelen en het liefst jaarlijks één daarvan te kunnen pakken. Daarin is ook dit seizoen hopeloos gefaald. Het incasseringsvermogen van de (fanatieke) Ajax-supporters wordt danig op de proef gesteld. Het is op de tribunes en daarbuiten lang (relatief) rustig gebleven maar na de wanvertoning tegen Psv komt de boosheid en frustratie bij een groot deel van de trouwe supporters eruit.
Na terugkomst van de dramatisch verlopen wedstrijd in Eindhoven wordt de spelersbus opgewacht bij het Arenadek. Woedende fanatieke supporters blokkeren de doorgang en eisen uitleg en verantwoording van de spelers en de trainer maar vooral van de directie. Een aantal leden van het bestuur van de AFCA SC is hierbij ook aanwezig.
Van der Sar verschijnt op deze troosteloze zondag uiteindelijk ten tonele. Daar waar het gesprek tussen supporters en spelers/trainer zeer moeizaam verloopt, doet Van der Sar nog een verwoede poging er een soort dialoog van te maken. Besloten wordt vervolgens om het gesprek met de directie later in de week een vervolg te geven.

Gesprek(ken) Directie Ajax
Het bestuur van de AFCA SC is altijd kritisch en onafhankelijk. Regelmatig vindt er overleg plaats met de directie van Ajax. De gesprekken met de Ajax directie en ook met de spelers zijn voor ons belangrijke platforms. Hier laten we ons kritische geluid horen waar nodig, maar tegelijkertijd proberen wij een serieuze gesprekspartner te zijn. Zeker in slechte tijden maken wij ons ongenoegen aan de directie duidelijk. In het laatste specifieke gesprek lag de focus op de inzet van de spelers, de omgang met de supporters en de openbaarheid van trainingen. Met het stilhouden van de spelersbus hebben de fanatieke supporters een signaal willen afgeven. Eén waar wij ook volledig achterstaan. Iedereen die zich bij Ajax “schuldig” heeft gemaakt aan de wanprestatie van de afgelopen tijd moet in de spiegel kijken en zich openlijk verantwoorden. Het is aan hen hiernaar te handelen. Pas dan zal er wat veranderen binnen Ajax en hopen we weer trots te kunnen zijn op ons aller Ajax in plaats van ons diep te moeten schamen.
Wij willen dat Ajax weer prijzen gaat pakken en als het even kan ook nog met mooi Ajax-voetbal. Voor ons hoeven wij niet de rijkste club te zijn maar wel de beste!

De aanstelling van Danny Blind als commissaris
De Vereniging Ajax, die 73% van de aandelen Ajax NV bezit, heeft de voordracht van Blind vanaf het begin ondersteund. Gezien de ruime meerderheid welke de Vereniging heeft, was de officiële aanstelling nog slechts een formaliteit. Overigens was Frank Rijkaard kandidaat nummer 1 maar hij bedankte zelf voor de eer. Het zijn zaken waarmee wij te dealen hebben.

Wij hebben als AFCA SC de voordracht van Blind nooit gesteund en hebben onze bedenkingen hierbij. Ook wij zijn namelijk niet vergeten hoe Danny Blind “onze” Johan Cruijff in 2011 wilde tackelen.
Daarentegen is de opmerking van Leo van Wijk, voorzitter RvC, dat er niet meer in kampen moet worden gedacht, op zich geen loze kreet. Immers, we moeten roeien met de riemen die we nog hebben en daar zijn veel pionnen uit het door ons gesteunde “Cruijff kamp” om uiteenlopende redenen helaas niet meer bij. Er zijn weinig alternatieven waardoor Blind deze kans heeft gekregen. Hopelijk weet Danny Blind iets van zijn eerste woorden in zijn nieuwe functie waar te maken:
“Het grootste doel is kampioen worden. Het liefst met mooi Ajax voetbal”.
Een uitspraak uit ons Ajax-hart gegrepen, maar we blijven kritisch, onafhankelijk en strijdbaar.
Ajax is van ons nog niet af!

Tenslotte
Uiteraard kunnen we onze doelen alleen bereiken met steun en draagvlak van de (fanatieke) achterban. Het is heel makkelijk om op internet van alles te roepen en vervolgens niets te doen. Aan die schreeuwers hebben we niets. Degene die het beter denken te weten, kunnen zich bij ons melden. We organiseren op regelmatige basis bijeenkomsten en leggen hierbij uit wat onze standpunten zijn. Wil je op een constructieve manier meedenken over hoe het verder moet bij onze club, laat het ons weten via: http://www.afcasc.nl/contact/

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!

SLUIT JE AAN

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!