Zoek
Sluit dit zoekvak.

Terugblik op topseizoen Ajax

Het seizoen 2018/2019 was een seizoen om in te lijsten en nooit meer te vergeten. Zo werd sinds 2002 weer de dubbel gepakt en zette Ajax een geweldige prestatie neer met mooi voetbal in de Champions League wat bijna leidde tot de finale. Wij als AFCA Supportersclub willen terugblikken op dit fantastische seizoen en daarbij tevens onze standpunten en acties toelichten.

Champions League
Het was een prachtig seizoen voor Ajax in de Champions League. Het avontuur begon in de voorrondes tegen Sturm Graz en Standard Luik waarna Ajax zich in de laatste play-offs wist te ontdoen van Dinamo Kiev en zich plaatste voor de groepsfase. Daar stonden AEK Athene, Bayern München en Benfica te wachten. Ajax wist zich als tweede in de poule te plaatsen bij de laatste 16 van Europa. In de 8efinale werd thuis verloren van Real Madrid maar Ajax won op fantastische wijze in Estadio Santiago Bernabéu door Real te vernederen met 1-4. Ajax stond voor het eerst sinds 2003 weer in de kwartfinale van de Champions League, met als tegenstander Juventus. Thuis werd met 1-1 gelijk gespeeld en de halve finale werd gehaald door in Turijn met 1-2 te winnen. De droom van Ajax om de finale te halen werd steeds meer werkelijkheid. Na een knappe 0-1 winst bij Tottenham Hotspur werd thuis in de laatste seconden een finale plek verspeeld doordat Ajax verloor met 2-3. Een domper van jewelste maar wat kunnen wij trots zijn op dit Ajax. Ajax staat weer op de kaart en de hele wereld(pers) roemde het schitterende Ajax-spel.

 

De Beker en het Kampioenschap
Via Te Werve, Go Ahead en Heerenveen kwam Ajax in de halve finale uit tegen Feyenoord. Helaas dus geen Ajax-supporters hierbij. Ajax kwam op slag van rust voor op 0-1 en maakte halverwege de tweede helft de 0-2 en de 0-3. Sinds 2014 stond Ajax weer in de finale van de KNVB Beker, en wel tegen Willem II. Op 5 mei werd de bekerfinale gespeeld in de kuip, met 6 treinen en 180 bussen werden de Ajacieden vervoerd naar Rotterdam. Toch nog een bezoek van minimaal 15.000 Ajax-supporters in de kuip. De wedstrijd zelf was niet erg spannend. Ajax bleef lang op 0-1 staan maar won de wedstrijd uiteindelijk gemakkelijk met 0-4 en zo was de 1e prijs van het seizoen binnen!
Het eredivisieseizoen begon stroef met een gelijkspel tegen Heracles, maar daarna begon het te lopen. Ajax bleek flexibeler en volwassener dan vorige seizoenen. Na een pijnlijke 3-0 nederlaag uit bij PSV pakte Ajax de stijgende lijn weer op en werden er weer wedstrijden gewonnen met grote uitslagen. Ook de dip na de winterstop werd overleefd. Ajax pakte in de eerste 5 wedstrijden maar 7 punten met als dieptepunt de 6-2 nederlaag bij Feyenoord. De titel was ver weg door het verlies bij AZ, maar na de 3-1 winst op PSV was het gat nog maar 2 punten. Aan het einde van het seizoen zat Ajax in een flow. Alles werd gewonnen het was alleen maar hopen op een slippertje van PSV, en dat gebeurde. PSV speelde gelijk tegen Vitesse waardoor Ajax de koppositie kon overnemen, in de één na laatste speelronde was Ajax officieus kampioen doordat AZ won van PSV. Op doelsaldo ging PSV het sowieso niet meer winnen dus was het voor veel Ajacieden al duidelijk en werd Ajax voor de 34e keer landskampioen van Nederland. Deze bijzondere titel met een bijzonder getal werd opgedragen aan Abdelhak Nouri. De huldiging op het museumplein was episch. De ontlading van een schitterend seizoen werd gevierd door 120.000 Ajax-supporters.

 

Standbeeld Johan Cruijff
Vanuit de diverse groeperingen supporters werd het idee geopperd de legendarische nummer 14 op een bijzondere wijze te eren. De werkgroep ‘ Deze man verdient een standbeeld ‘, die ook gezorgd heeft voor het standbeeld van Bobby Haarms, startte vervolgens een initiatief hiervoor om een standbeeld te realiseren. Daarvoor was een streefbedrag van 75.000 euro nodig om het plan te verwezenlijken. Nog geen drie maanden na de inzamelingsactie was het benodigde geld binnen. Met dit geldbedrag kon de werkgroep op zoek gaan naar een geschikte kunstenaar. Er werden diverse gesprekken gevoerd waaruit de kunstenaar Hans Jouta werd gekozen om het beeld van Johan Cruijff te gaan maken. De doelstelling is om het standbeeld volgend seizoen te onthullen. Samen met de gemeente Amsterdam en de Johan Cruijff ArenA wordt een geschikte locatie voor het beeld gezocht.

Supportershome
Na vier jaar hebben we weer een plek voor de supporters waar we kunnen samenkomen en onze passie voor Ajax kunnen delen. Er staat een schitterend supportershome naast de ingang van Zuid H. Marcel, Henk en natuurlijk ook Ajax en de vele vrijwilligers hebben er alles aan gedaan om deze geweldige plek te realiseren. Werkelijk alles klopt. De aankleding van het honk is met o.a. de vele shirtjes, graffiti en de memorial wand een echt thuis. Het eerste wedstrijdshirt van Nouri in Ajax 1, dat zijn vader langs kwam brengen, was een kippenvelmoment en een pronkstuk voor het home. De officiële opening werd donderdag 17 januari verricht. Tegen Heerenveen op 20 januari barstte het nieuwe honk uit z’n voegen. De supporters hebben massaal blijk gegeven van hun aanwezigheid en waardering. Voor de AFCA Supportersclub is het supportershome ook een nieuwe thuisbasis. We hoeven voortaan voor onze vergaderingen niet meer uit te wijken naar andere zaaltjes. Met dit nieuwe vaste onderkomen zijn wij heel erg blij.

 

Benoeming leden Ajax
Ieder jaar worden er nieuwe leden voorgedragen voor benoeming tot de Vereniging AFC Ajax. De Vereniging AFC Ajax is het kloppend hart van de club en dus een belangrijk orgaan. Wij, als officiële gesprekspartner van Ajax, dragen om die reden elk jaar nieuwe leden aan die een plek hebben verdiend door hun werkzaamheden binnen de supporterswereld en daarbij het Ajax belang dienen. Zo hebben wij dit jaar wederom drie leden voorgedragen die aan de criteria voldoen. Helaas heeft de bestuursraad onder leiding van Hennie Henrichs gemeend deze leden af te wijzen. Volstrekte willekeur. Dit vinden wij onbegrijpelijk en pikken wij ook niet. Wij blijven doorstrijden en zullen volgend seizoen weer leden voordragen die ons inziens een verrijking zijn voor de Vereniging AFC Ajax.

Feyenoord uit
Er zijn dit seizoen diverse gesprekken gevoerd met Feyenoord om te zorgen dat er weer uitsupporters bij de Klassieker aanwezig kunnen zijn. Zowel bij de competitiewedstrijd als de halve finale van de KNVB beker waren er Ajax-supporters bij geweest als het aan Ajax zelf lag. De directie van Feyenoord wilde er echter niet aan vanwege de kosten-batenanalyse (uitsupporters leveren te weinig op) waardoor het plan weer in de ijskast kon. Hopelijk gooien Aboutaleb en de directie van Feyenoord  geen roet in het eten voor wat betreft het structureel toelaten van uitsupporters bij de Klassieker met ingang van volgend seizoen.

 

ADO uit
Net zoals met Feyenoord waren er ook gesprekken met ADO om te zorgen dat er bij dit duel uitsupporters aanwezig kunnen zijn. Een gedegen plan van aanpak lag op tafel na diverse overleggen met alle partijen. Dit plan werd mede door de KNVB ondersteund. Onderdeel van dat plan was onder andere een gefaseerde opbouw van het aantal uitsupporters en uitgebreide (preventieve) genormaliseerde veiligheidsmaatregelen.
Omdat de burgemeester eigenhandig besloot de stekker uit de realisatie van het plan te trekken, werd ook dit seizoen Ado – Ajax zonder Ajax-supporters gespeeld. Overigens zijn fans van Ado wel al jaren welkom in de Johan Cruijff ArenA maar werden de kaarten nooit afgenomen.

 

Demonstratie Den Haag
Vanwege onze belofte van september 2017 om alsnog te gaan demonstreren wanneer het doel niet werd bereikt vertrokken wij 24 februari met 5 bussen en 249 supporters vanuit Amsterdam richting het Malieveld waar de demonstratie volgens afspraak zou plaatsvinden. Na onderweg staande gehouden te zijn, werd de oorspronkelijke bestemming gewijzigd in de Waalsdorperweg in de buurt van het Internationaal Strafhof. Dit omdat Ado-supporters zich op het Malieveld hadden verzameld. De diverse media wisten ons ondanks dat toch massaal te vinden zodat de boodschap breed uitgedragen kon worden. We gaan er vanuit dat de boodschap nu ook voor de burgemeester helder is en dat wij nog een keer vol zullen inzetten op ons uiteindelijke doel: supporters van Ajax in het uitvak bij de eerstvolgende Ado – Ajax. De demonstratie verliep vreedzaam, eensgezind en zonder problemen.

Tot slot
Alle doelen en acties bereiken we alleen door de steun en draagvlak van de (fanatieke) achterban. Ons ledenaantal is het afgelopen jaar aanzienlijk vergroot en ook de social mediakanalen zijn fors uitgebreid. Daar zijn wij zeker trots op. Voor ons een teken dat wij onszelf meer laten zien. Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten. Daar kregen wij bijvoorbeeld tijdens de Algemene Ledenvergadering de nodige feedback voor. Wij staan open voor suggesties waarmee de AFCA SC zichzelf ook tegen het licht kan houden. Het bestuur is ruimschoots op orde en samen met de meewerkende leden doen wij ons best de belangen van de fanatieke Ajax-supporter zo goed als mogelijk te vertegenwoordigen. Daar kunnen wij alle opbouwende respons prima bij gebruiken. Wil jij ook meedenken of lid worden? Check dan onze website www.afcasc.nl.

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!