Zoek
Sluit dit zoekvak.

Politieoptreden voorafgaand Ajax – Juventus

Gisteren heeft Ajax zich weer van z’n beste kant laten zien. De politie daarentegen van z’n slechtste. De mooie prestatie van Ajax op het hoogste Europese niveau werd overschaduwd door buitensporig machtsvertoon en intimidatie door de Amsterdamse politie.

Voorafgaand aan de wedstrijd stond een Entrada op het programma. Een feest als opmaat voor een nog groter feest in het stadion. Ajax-supporters hebben al vele malen bewezen koning te zijn in het opwarmen van de sfeer rondom een grote wedstrijd. De politie houdt zich bij zo’n Entrada altijd op de achtergrond. Het is namelijk een feest en bij een feest hoeft ook nooit ingegrepen te worden. Dat hebben alle vorige Entrada’s ruimschoots bewezen.

Hoe anders was het gisteravond. De politie was op voorhand al in grote getale zichtbaar aanwezig. Vervolgens werden waterkanonnen, paarden en wapenstokken ingezet om fakkels te doven. Wat een onnodig machtsvertoon. Supporters, waaronder vrouwen, kinderen en ouderen, raakten in de verdrukking doordat de politie vol de aanval inzette. Hard en ongecontroleerd ingrijpen waarbij een mensenmassa op een relatief klein gebied werd opgejaagd. Deze actie slaat de plank finaal mis. Daar waar de politie vooraf meldde dat de veiligheid van supporters, winkelend publiek en concertbezoekers niet in gevaar mocht worden gebracht, slaagden zij er zowaar zelf in een extreem gevaarlijke situatie te creëren. Dit politieoptreden was onverantwoord en overbodig. Dit verwacht je in het buitenland maar niet in ons Amsterdam. Dat het niet tot een complete chaos is gekomen, is wellicht nog aan de supporters zelf te danken.

De AFCA Supportersclub is in gesprek met Ajax, want ook zij zijn door de gebeurtenissen van gisteravond overvallen. Wij hopen binnen hele korte tijd met de gemeente en de burgemeester hierover in gesprek te gaan. Dit mag niet zomaar afgedaan worden als een incident. Het hoe en waarom dient boven tafel te komen zodat herhaling voorkomen moet worden.

 

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!