Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nog even geduld a.u.b.

Gisteren berichtte de media dat de KNVB een ‘gefaseerd’ plan heeft klaarliggen om wedstrijden op het hoogste niveau op een verantwoorde manier toegankelijk te maken voor het publiek. De voetbalbond streeft er naar om uiterlijk 1 januari 2021 de volledige capaciteit van de stadions weer te kunnen gebruiken. Het plan, Deltaplan Betaald Voetbal, dat ook nog andere zaken omvat (bijv. loonoffer spelers), is overhandigd aan de Minister van Medische Zorg.

Het is positief dat er in Zeist proactief wordt gedacht over hoe wij zo snel mogelijk weer onze passie kunnen beleven. Toch levert een snelle blik op het stappenplan al wel de nodige vragen op. We geven je eerst even een opsomming van de verschillende fases in het plan:

⦁ Fase 1: deze is reeds in werking getreden, toen er besloten werd om per 8 maart 2020 alle competities en toernooien te staken.
⦁ Fase 2: ook deze fase is al van start gegaan. Sinds 28 april geldt voor het betaalde voetbal dat er beperkt getraind mag worden, in kleine groepen en met anderhalve meter afstand van elkaar.
⦁ Fase 3: vanaf 24 juni mogen clubs de trainingen weer volledig hervatten, waarbij de anderhalf-meter-regel verdwijnt.
⦁ Fase 4: volgende maand staat er een eerste echte testcase op de rol: er zullen trainingswedstrijden tussen twee verschillende profteams worden gespeeld.
Tot zover niks geks.
⦁ Fase 5: in september zal het nieuwe voetbalseizoen van start gaan. Waarbij de KNVB voorstelt dat er vooralsnog (helaas) zonder publiek gespeeld zal worden.
⦁ Fase 6: dit is wederom een testfase, want hierin wil de KNVB kleine aantallen toeschouwers toelaten. Het is niet bekend wanneer de voetbalbond hiermee wil beginnen en hoe ze dit verder willen gaan uitvoeren. Hoe wordt bijvoorbeeld de keuze gemaakt wie er wel en niet wordt toegelaten? Door loting? Wat ons betreft wordt deze fase overgeslagen en kunnen we snel naar de volgende fase
⦁ Fase 7: uiterlijk 1 januari 2021 (maar hopelijk ver voor die datum) zullen de stadions weer helemaal vol moeten zitten.
Het is erg zuur , maar er is een grote kans dat we pas over een half jaar weer naar ons Aller Ajax mogen. Ook de club zal het gebrek aan support moeten missen en zal dit ook in de portemonnee voelen. Het Nederlands betaalde voetbal drijft namelijk veelal op de inkomsten van wedstrijden met publiek. De KNVB wil echter pas weer supporters toelaten als dat verantwoord wordt geacht.

Nou zijn we de beroerdste niet en willen we de voetbalbond gráág van advies voorzien. Als we heel simpel even kijken naar de situatie in Nederland van de afgelopen weken tot nu, dan zien we:
⦁ een toename van de drukte op straat, in parken, op het strand strand en in de horeca; en tegelijkertijd
⦁ een afname van het aantal coronabesmettingen en personen die op de IC belanden door corona.

Als deze trend zich voortzet, dan kan er geen bezwaar zijn om in september de stadiondeuren al open te gooien voor publiek!

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!