Search
Close this search box.

Kledingsponsor Adidas verminkt het traditionele Ajax-shirt

Dat Adidas als hoofd- en kledingsponsor veel macht heeft over onze club is na meer dan 20 jaar sponsorschap wel bekend. Het is zelfs zover gekomen dat het Duitse sportmerk van de verantwoordelijken binnen onze club de volledige vrijheid heeft gekregen om ons mooie traditionele Ajax-shirt volledig te verminken.

Binnenkort wordt het nieuwe thuisshirt voor het seizoen 2023/2024 gepresenteerd. Met een niet-doorgetrokken rode baan, een mislukte V-hals en de drie vette rode Adidas-strepen op de maagdelijk witte mouwen en zijkant, doet het Duitse merk volledig afbreuk aan de traditionele waarden van ons thuisshirt. Ook de prominente aanwezigheid van het Adidaslogo, in het midden van het shirt boven het Ajaxlogo, is ons een doorn in het oog. Daarnaast mag wat ons betreft het Ajaxlogo altijd links op de borst op ons (Ajax)hart worden geplaatst.

De teloorgang van ons prachtige, wereldberoemde thuisshirt begon in het seizoen 2000/2001. Adidas werd de nieuwe kledingsponsor en haalde de woede van de Ajax-supporters op de hals door het mooie Ajax-shirt te bevuilen met drie rode Adidas-strepen op de mouw. Na groot protest door de supporters besloot Adidas het thuisshirt voor de Nederlandse competitie niet langer te besmeuren met de drie strepen. Door een nieuwe sponsordeal met het bekende merk kwam hier in het seizoen 2009/2010 een einde aan. Vanaf dat seizoen prijken de Adidas-strepen weer opzichtig op ons heilige shirt.

De AFCA Supportersclub staat voor de clubcultuur en waakt hierover. Het Ajax-shirt met het mooie wit-rood-wit is daar onderdeel van. Het verkwanselen van ons traditionele shirt voor commercieel gewin vinden we onacceptabel. We begrijpen de commerciële belangen, maar dat neemt niet weg dat je als club nog steeds de baas bent over je eigen shirt.

We roepen alle Ajax-supporters op om een statement te maken door het nieuwe thuisshirt niet te kopen. Hiermee geef je als supporter een signaal af aan Adidas: aan de traditionele eigenschappen van ons mooie shirt mag geen afbreuk worden gedaan.

De AFCA Supportersclub gaat dit onderwerp tijdens het eerstvolgende gesprek met de Ajax-directie zeker onder de aandacht brengen. Graag denken we mee over toekomstige ontwerpen van Ajax-shirts.

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!