Search
Close this search box.

Houd uitwedstrijden betaalbaar!

Houd uitwedstrijden betaalbaar!

De AFCA Supportersclub is negatief verrast door het besluit van de Eredivisie CV (ECV) en de Coöperatie Eerste Divisie (CED) om de kaartprijzen voor uitwedstrijden te verhogen. Dit besluit is 3 juni jongstleden genomen, zonder enig overleg met supporters. Wij roepen de clubs die nog niet zijn teruggekomen op dit besluit om dit alsnog spoedig te doen.

Uniform en betaalbaar

De huidige kaartprijzen voor uitwedstrijden in de Eredivisie zijn betaalbaar te noemen: deze zijn ongeacht de tegenstander 15 euro, met 40% korting wanneer er sprake is van een vervoersbeperkende maatregel. Dit betekent dat een kaartje bij een bus-, auto- of treincombi 9 euro kost. Hier komen normaal gesproken nog kosten voor bijvoorbeeld busvervoer en stewards bovenop.

De afspraken over deze uniforme, lage prijzen zijn in 2018 mede op initiatief van Supporterscollectief Nederland gemaakt. Ook de AFCA Supportersclub is hierbij aangesloten. Vooralsnog lijkt er een einde te komen aan deze afspraken, door een besluit waar supporters pas achteraf van hoorden.

Gebrek aan respect

Tijdens een vergadering van de Eredivisie CV hebben de Eredivisie- en Eerste Divisieclubs besloten om de huidige prijsafspraken te verwerpen en vanaf aankomend seizoen uit te gaan van 1/17 van de seizoenkaartprijs van de thuisspelende club. Ook de 40% korting bij vervoersbeperkingen zou vervallen, waardoor een kaartje in veel gevallen ongeveer het dubbele gaat kosten. Dat dit achter de rug van supporters om werd besloten vinden wij getuigen van – op zijn zachtst gezegd – een gebrek aan respect naar supporters.

Goede voorbeeld

De AFCA Supportersclub heeft zijn mening hierover op de achtergrond al kenbaar gemaakt. Ajax heeft snel het goede voorbeeld gegeven en de ECV officieel laten weten dat het vasthoudt aan de kaartprijs van 15 euro, inclusief 40% korting bij een vervoersbeperking. Verschillende andere clubs zijn zoals het er nu naar uitziet ook van plan om geen verhoging door te voeren. Toch zijn er nog clubs die uitsupporters volgens de laatste informatie op flink meer kosten willen jagen: AZ, Feyenoord, PSV en Willem II.

De oproep aan de clubs die de kaartprijs voor hun uitvak alsnog willen verhogen luidt als volgt: volg het goede voorbeeld van andere clubs en houd uitwedstrijden betaalbaar!

Indien de ECV en/of clubs uit de bocht (blijven) vliegen met prijsverhogingen en ‘achterkamertjespolitiek’ zullen wij ons beraden op verdere acties.

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!