Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het vroege vertrek van Alex Kroes en de rol van de RvC

Het vroege vertrek van Alex Kroes en de rol van de RvC

Zoals we gisteren in onze eerste berichtgeving al meldden betreurt de AFCA Supportersclub de situatie rondom Alex Kroes. Hij is een echte Ajacied. Opgegroeid als jeugdspeler bij Ajax en nog steeds voetballend bij Ajax Zaterdag 5. En heeft zich ook bewezen als ondernemer en voetbalbestuurder. Voor ons leek hij daarmee een geschikte persoon om onze club te helpen weer uit het dal te komen. De aankoop van 17.000 aandelen op een verkeerd moment heeft er echter voor gezorgd dat Kroes na 18 dagen zijn functie alweer moet verlaten.

Juridisch geen speld tussen te krijgen

De AFCA Supportersclub en de Supportersvereniging Ajax hebben gisteren een gesprek gehad met Michael van Praag (voorzitter van de Raad van Commissarissen) en de directie van Ajax. Tijdens deze bijeenkomst heeft Van Praag ons meegenomen in het besluit om Alex Kroes te schorsen als algemeen directeur van Ajax. Uiteraard heeft de AFCA Supportersclub veel kritische vragen gesteld en hebben we naast dit gesprek externe, onafhankelijke bronnen geraadpleegd om de situatie juist te kunnen beoordelen.

Hieruit maakt de AFCA Supportersclub het volgende op: Het kopen van aandelen van de organisatie waarvan je op dat moment – mensen binnen de desbetreffende organisatie daargelaten – alleen zelf weet dat je de nieuwe algemeen directeur (CEO) wordt is wettelijk verboden en dus strafbaar. Dit valt onder de noemer ‘handel met voorkennis’. Hier valt – ook in deze situatie – juridisch geen speld tussen te krijgen, hoe onschuldig de aankoop van de aandelen ook bedoeld is. Dit alles zorgt ervoor dat het voor ons als supportersvereniging niet mogelijk is om verdere actie te ondernemen voor het behoud van Kroes.

Het is nu hopen op een ‘konijn uit de hoge hoed’ dat mogelijk maakt dat Alex Kroes alsnog kan aanblijven als algemeen directeur van Ajax.

Raad van Commissarissen blinkt uit in onzorgvuldigheid

De juridische situatie neemt niet weg dat wij uiterst kritisch zijn op de andere hoofdrolspeler in dit verhaal: de Raad van Commissarissen (RvC), die de directie dient te controleren. Net als bij de aanstelling en controle van Sven Mislintat als technisch directeur, is de RvC namelijk ook onzorgvuldig te werk gegaan bij het aanstellen van Alex Kroes. Voorafgaand aan de benoeming van zowel Mislintat als Kroes hebben de commissarissen verzuimd een aantal belangrijke vragen te stellen. Vragen die naderhand cruciaal blijken te zijn.

Bij Mislintat is dit de vraag of hij belangen heeft in andere ondernemingen en bij Kroes is het de vraag op welke datum hij voor het laatst aandelen heeft gekocht. Simpele vragen die ons aller Ajax een hoop ellende hadden kunnen besparen. Want hoe eerder je achter bepaalde feiten komt, hoe beter je de schade kunt beperken.

Dit alles heeft zich afgespeeld in de periode mei tot en met september 2023. In die periode waren de huidige commissarissen Georgette Schlick, Annette Mosman en Cees van Oevelen ook onderdeel van de RvC. De AFCA Supportersclub is van mening dat deze commissarissen medeverantwoordelijk zijn voor de bestuurlijke chaos binnen onze club en per direct vervangen moeten worden.

Daarnaast wijzen wij de commissarissen Michael van Praag en Leo van Wijk nogmaals op hun opdracht: bestuurlijke rust creëren, goede opvolgers zoeken en snel terugtreden. We moeten concluderen dat aan al deze drie punten in de afgelopen maanden nog niet is voldaan.

Ajax zit in ons hart

Niets blijft ons dit seizoen bespaard. Als je denkt dat je het ergste hebt gehad, volgt er weer een nieuw dieptepunt. Dat wij als supporters ondanks dit alles achter onze club en het team blijven staan, verdient complimenten en maakt ons trotse Ajacieden. Ook al valt heel Nederland en de media over ons heen, het maakt ons alleen maar sterker. Ajax zit in ons wit-rood-witte hart. Wij zijn Ajax!

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!

SLUIT JE AAN

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!