Los van de uitkomst van de uitwedstrijd tegen FC Twente van aankomende zondag, is het een seizoen om snel te vergeten. Eentje waarin we geen enkele prijs hebben gewonnen, waardoor het voor Ajax-supporters sportief gezien dus een zeer teleurstellend seizoen is. Daarnaast rommelt het ook binnen onze club; onzekerheid over wie na de zomerstop de trainer wordt, onzekerheid over de nieuw ingeslagen weg met technisch directeur Sven Mislintat, onzekerheid over welke kwaliteitsinjectie het team krijgt om volgend seizoen wél weer mee te doen voor de prijzen en een bestuursraad die in de clinch ligt met een groot aantal leden over een nieuw beloningsbeleid voor de Raad van Commissarissen.
In tegenstelling tot Ajax 1 zijn de Ajax Vrouwen wél kampioen van Nederland geworden. Een uitstekende prestatie natuurlijk, waarvoor de dames op woensdag 17 mei jongstleden ontvangen en gehuldigd werden in de ambtswoning van de burgemeester. Daarnaast is er op dezelfde dag een rondvaart door de Amsterdamse grachten georganiseerd voor het succesteam.
Tijdens het bezoek aan de ambtswoning hebben sportwethouder Sofyan Mbarki en burgemeester Femke Halsema de dames namens de gemeente Amsterdam een publieke huldiging aangeboden. Deze moet aankomende maandag op het Leidseplein plaats gaan vinden. Zij pakken door op het voorstel dat Ilana Rooderkerk, fractievoorzitter van D66, eerder heeft gedaan in de gemeenteraad om de Ajax Vrouwen publiekelijk te huldigen. Over dit voorstel is vooraf geen afstemming geweest met de directie van Ajax.
De AFCA Supportersclub heeft algemeen directeur Edwin van der Sar laten weten tegen een publieke huldiging te zijn en hem geadviseerd om hier niet aan mee te werken. Om de volgende redenen zijn we tegen een publieke huldiging:
• Een publieke huldiging in Amsterdam hoort ons inziens alleen voorbehouden te zijn aan Ajax 1. De randvoorwaarden die hiervoor gelden zijn voor ons duidelijk: Ajax 1 trekt meer dan 50.000 bezoekers per thuiswedstijd. Dit tegenover 800 tot 1000 bezoekers voor thuiswedstrijden van Jong Ajax of de Ajax Vrouwen. Ook de overige jeugd- en amateurelftallen krijgen bij een kampioenschap geen publieke huldiging in Amsterdam. Ditzelfde geldt ook voor andere teamsporten zoals hockey en basketbal.
• Het sentiment bij onze achterban rondom het sportieve debacle van dit seizoen biedt geen ruimte voor experimenten zoals de voorgenomen huldiging van het vrouwenteam.
• Door dit sentiment valt te betwijfelen of een publieke huldiging het feestelijke karakter krijgt wat men voor ogen heeft.
• De directie van onze club moet nooit meewerken aan politieke statements op initiatief van gemeenteraadsleden en/of burgemeester. Sport is geen politiek.
• Los van het feit dat we tegen een huldiging zijn, roept een huldiging op het Leidseplein grote vraagtekens op. Een jarenlange discussie met de lokale driehoek, over de vraag of het Leidseplein wel of niet geschikt is voor huldigingen van Ajax, wordt hiermee weer aangewakkerd.
Ondanks alle argumenten die we als supportersvereniging hebben aangevoerd, heeft de directie van Ajax onder druk van de gemeente toch ingestemd met een publieke huldiging van de Ajax Vrouwen. Ook al is dit met frisse tegenzin.
De AFCA Supportersclub is het totaal niet eens met de beslissing van de Ajax-directie om toch in te gaan op de uitnodiging van de gemeente Amsterdam voor een publieke huldiging van de Ajax Vrouwen. De invloed van de gemeenteraad en burgemeester op de directie van Ajax baart ons grote zorgen. Daarnaast is het zorgwekkend dat onze club door burgemeester en wethouders gebruikt wordt voor het maken van politieke statements. We hopen dan ook dat de gemeente Amsterdam en Ajax alsnog afzien van een publieke huldiging.