Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een terugblik

Met het Europees Kampioenschap voor de deur, blikken wij nog even snel terug op afgelopen voetbaljaargang. Het seizoen 2020-2021 was er een om nooit meer te vergeten, alleen helaas niet helemaal in positieve zin. Op sportief gebied heeft Ajax het uitstekend gedaan. Onze club won de dubbel en deed lang mee in Europa. De andere kant van het verhaal is minder rooskleurig, terwijl wedstrijd na wedstrijd gewonnen werd, werden wij, de supporters, verplicht om alles via de televisie te volgen. Een verdere uitleg omtrent de pandemie is uiteraard niet nodig. Ondanks dat de support op de tribunes fysiek ontbrak, lieten wij zeker van ons horen buiten het stadion.

Heer en meester

Na de bekerwinst tegen Vitesse en het officieel veiligstellen van de 35e landstitel tegen FC Emmen was de dubbel een feit. Het hele seizoen was Ajax al heer en meester en het stond eigenlijk niet ter discussie wie er kampioen zou worden. De strijd om plek nummer twee was spannender voor de neutrale kijker en dat is een positieve ontwikkeling voor onze club. Laten we hopen dat Ajax dit machtsvertoon kan vasthouden in de komende seizoenen. 

Sportief gezien kunnen we het seizoen 2020/2021 beschrijven als een uitstekend seizoen. Het ontbreken van de supporters tijdens de wedstrijden blijft echter een grote smet. Na de wedstrijd tegen FC Emmen ontstond er dan ook een spontane huldiging waar meer dan 15.000 supporters bij aanwezig waren en aan de emotie te zien die loskwam, hadden de supporters en spelers lang gewacht op dit moment. Hopelijk is dit een voorproefje op het seizoen wat gaat volgen. Nog langer zonder stadionbezoek en Europese tripjes zien we absoluut niet zitten. De samenstelling van de selectie van Erik Ten Hag is een mooie mix van jonge spelers zoals Timber en Rensch gecombineerd met routiniers zoals Blind en Tadic. Vaak was het spel van Ajax keurig, werd de tegenstander vakkundig opzij gezet en kreeg deze meerdere keren de achterlijn te zien na een samba-actie van Neres of Antony. De keren dat het minder liep, werd er hard gewerkt en werden de punten gezamenlijk over de streep getrokken. De vechtersmentaliteit van Tagliafico, Martinez en Alvarez hielpen hier zeker bij. De selectie van Ajax heeft gestreden als collectief en het resultaat mocht er zeker zijn.

Lege tribunes 

Over de bezettingsgraad van de Johan Cruijff ArenA kunnen we kort en bondig zijn: leger dan de lange zijde in de blessuretijd van een thuispot tegen FC Emmen. Nee zonder gein, seizoen 2020-2021 is er wat dat betreft eentje om bijzonder snel te vergeten. Ondanks dat er in het begin nog beperkt publiek mocht bijzijn, was het stadion elke wedstrijd grotendeels leeg op enkele sponsor- en supportersdoeken na. Hieruit sprong natuurlijk het enige echte logo uit dat elke thuiswedstrijd te zien was op Zuid 1. Ook mogen we de vele sfeeracties buiten het stadion niet vergeten. De geluidsfragmenten van ESPN waren een leuk idee, maar de uitvoering liet te wensen over. Na zeventien keer ‘dale’ in één helft waren we hier ook wel snel klaar mee. We kunnen niet wachten om na de zomer de Johan Cruijff ArenA weer te laten kolken als nooit tevoren en mooie gezamenlijke (Europese) trips te kunnen maken. Hopelijk is dit een les voor alle supporters die in het verleden hun stoeltje onbemand achterlieten, koester een bezoek aan Ajax en zorg ervoor dat je er elke wedstrijd bent of je seizoenkaart aan iemand uitleent. 

Sfeeracties

De lege tribunes hielden de sfeergroepen 76CREW en ULTRAS AMSTERDAM niet tegen toch hun uiterste best te doen om de spelers een steuntje in de rug te geven. Ook afgelopen seizoen waren er namelijk weer diverse prachtige doeken binnen en buiten het stadion te bewonderen. Dit varieerde van een eerbetoon aan overleden supporters en oud-spelers tot aan een knipoog naar het dubieuze huwelijk van minister Grapperhaus. Ook waren er steunbetuigingen aan spelers als André Onana en Sébastien Haller. Verder was één van de hoogtepunten natuurlijk de renovatie van de Kuip. Eén van de zijden achter het doel werd opgeknapt dankzij een choreografie in de kleuren wit-rood-wit en de letters A J A X voor de bekerfinale tegen Vitesse. Het stadion in de havenstad heeft er nog nooit zo mooi uitgezien. Enkele weken later, tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen, werd ook de ArenA versierd. Ditmaal met drie sterren, een kampioensschaal en de letters X X X V. Dit laatste is een verwijzing naar landstitel nummer 35.

Buiten deze tifo-acties is de selectie ook diverse keren gemotiveerd door vele supporters die zich met fakkels en ander vuurwerk lieten zien voorafgaand aan belangrijke wedstrijden. Dit gebeurde onder andere bij de eerste eredivisiewedstrijd van het seizoen, Europese wedstrijden en verschillende uitwedstrijden in de nationale competitie. Dit liet de spelers niet koud: “Het is gewoon vet als je ziet dat supporters met fakkels naar de bus komen rennen”, aldus Davy Klaassen. Al met al hebben wij ons als supporters nationaal én internationaal wederom op de kaart gezet. Vooral de actie met talloze scooters door heel Amsterdam kon op zeer veel waardering rekenen. Dat is een goede zaak, want een club als Ajax hoort zowel binnen als buiten het veld de beste te zijn. Ondanks dat onze zeer geliefde burgemeester Femke Halsema er alles aan deed om keer op keer onze acties te verpesten, liep de politie continue een stap achter op de supporters.

Ajax denkt aan de supporters, en de supporters aan Ajax

Ondanks dat er afgelopen seizoen geen of nauwelijks supporters bij de wedstrijden aanwezig konden zijn, was er sprake van een mooie wisselwerking tussen Ajax en de fans. Het begon allemaal met de toezegging van Ajax dat bij verlenging van de seizoenkaart de wedstrijden die niet bezocht konden worden, werden terugbetaald. Een bijzondere geste, die vervolgens door de seizoenkaarthouders op grote schaal werd beantwoord door (gedeeltelijk) af te zien van deze compensatie.

Ajax waardeert deze steun enorm en stelde hier op zijn beurt weer enkele mooie items (Retro-jack/Borstbeeld) tegenover. Tevens trakteert Ajax de supporters, die het gehele bedrag van de seizoenkaart doneren, deze zomer met een uitnodiging voor een exclusief evenement waarbij bijzondere gasten aanwezig zullen zijn.

Als kers op de taart liet Ajax de kampioensschaal omsmelten en ontvingen alle seizoenkaarthouders een klein stukje hiervan in de brievenbus middels een kampioensster (‘a piece of Ajax’). Een unieke actie waarmee ook internationaal opzien werd gebaard. Hiermee liet Ajax weten het succes en het kampioenschap op te dragen aan de supporters. Een tastbare herinnering aan een voetbalseizoen dat hopelijk eenmalig is geweest. Voetbal zonder supporters is geen voetbal. Wij snakken naar volle stadions en de sfeer tijdens en rondom de wedstrijden. Wij zijn er in ieder geval klaar mee en klaar voor!

p.s. we verwachten snel informatie over verlenging van de seizoenkaarten.

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!