Search
Close this search box.

Directie Feyenoord houdt uitfans bij klassieker tegen

Directie Feyenoord houdt uitfans bij klassieker tegen

Hoe staat het met de aanwezigheid van uitfans bij de klassieker? Die vraag wordt ons regelmatig gesteld en in aanloop naar zondag al helemaal. Terecht ook. Als je leest dat Ajax het uitvak in de verkoop doet voor zijn eigen supporters weet je hoe laat het is. Maar hoe kan dat toch? Daarvoor moeten we naar de directie van Feyenoord kijken.

Het is inmiddels tien jaar geleden dat er voor het laatst uitsupporters bij de klassieker aanwezig waren. Er is in de tussentijd veel gebeurd. De ene keer was een oplossing dichterbij dan de andere keer. Sinds begin maart gebeurde er veel in stilte, achter de schermen.

Het is tijd om een update te openbaren. De KNVB heeft getracht te bemiddelen, maar het maken van goede afspraken strandt op de halsstarrige houding van de directie van Feyenoord. Het komt er kort gezegd op neer dat supporters van Feyenoord gewoon welkom zijn in de Johan Cruijff Arena. Ajaxsupporters toelaten tot De Kuip blijft echter een moeilijk verhaal.

Supporters van zowel Ajax als Feyenoord zijn bereid een gezamenlijk plan in te dienen en uitfans weer mogelijk te maken bij de klassieker en dan ook direct voor meerdere jaren. Precies zoals Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, zo graag wil.

Zo’n beetje alle betrokken partijen zijn positief en willen zich samen sterk maken voor klassiekers in Amsterdam en Rotterdam die worden gespeeld in aanwezigheid van volle uitvakken, maar volgens de kosten-batenanalyse van Feyenoord, en dan in het bijzonder directeur Jan de Jonge en zijn marketingdirecteur, leveren uitfans onvoldoende op.

Om het nog gekker te maken doet een kosten-batenanalyse er eigenlijk helemaal niet toe, omdat het kunnen ontvangen van uitsupporters simpelweg tot de licentie-eisen van de KNVB behoort. En als Feyenoord vorig seizoen buitenlandse ploegen kriskras verspreid door Europa kon ontvangen met uitsupporters, waarom dan geen Ajacieden?

Het is Ajax en zijn supporters al gelukt om goede afspraken te maken met FC Utrecht. Het lijkt te lukken om tot afspraken te komen met ADO Den Haag. En supporters van Ajax en Feyenoord willen ook graag samenwerken, maar helaas wordt dit gedwarsboomd vanuit de Rotterdamse directiekamer…

Als gevolg hiervan heeft de KNVB alweer laten weten geen reden te zien om nog verder te bemiddelen tussen Ajax en Feyenoord, waardoor weer een stap achteruit is gezet. Desondanks blijven de supporters er alles aan doen om weer naar de klassieker te mogen!
“We waren een heel eind op weg om een plan te realiseren waarbij uitsupporters weer welkom waren bij de klassiekers. De plannen werden gedragen door alle betrokken partijen: van supportersverenigingen tot medewerkers van beide clubs. Ook de KNVB was bereid om tijd en moeite te stoppen in dit project. Daarom stelt het ons zeer teleur dat juist de directie van Feyenoord besluit om de stekker uit dit project te trekken. Een kosten/batenanalyse mag nooit een afweging zijn om te besluiten geen uitsupporters toe te laten,” luidt de reactie van directeur-bestuurder Fabian Nagtzaam van de Supportersvereniging Ajax.

Voorzitter Jacob Bernard reageert namens de AFCA Supportersclub: “Wij willen ook niets liever dan dat er bij de klassieker weer uitsupporters aanwezig zijn in zowel de Johan Cruijff Arena als De Kuip. Als AFCA Supportersclub zijn wij betrokken geweest bij de gesprekken en staan wij achter de haalbaarheid van de plannen. Het is zonde en tegelijkertijd ook kwalijk dat de Feyenoorddirectie dit tegenwerkt. Bij de klassieker horen gewoon uitsupporters. Aan ons zal het zeker niet liggen dat het hier ooit nog eens van komt.“

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!