Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Calimero League

Nu het mislukte EK achter de rug is en de voorbereidingen op het nieuwe voetbalseizoen in volle gang zijn, lijkt er alweer een nieuwe rel geboren. Een coup van (bijna) alle ere- en eerste divisieclubs is aanstaande. Een coup waarbij de KNVB buitenspel wordt gezet door de organisatie van de Nederlandse competitie onder te brengen in een nieuw orgaan, de NL League.

Wat is er aan de hand? De clubs, behalve Ajax en Feyenoord, willen de krachten bundelen en een nieuwe league opzetten. Eén zoals in de grootste voetballanden van Europa al langer het geval is. Met als voornaamste reden geld (lees: tientallen miljoenen) binnenharken! De verdeling van de gelden zou gelijkmatig over de clubs verdeeld moeten worden waarbij o.a. vijf procent van de Europese inkomsten afgestaan moet worden aan de andere clubs.

Dat laatste stuit Ajax tegen de borst. Want juist Ajax wil dat clubs meer invloed en mogelijkheden krijgen om de buitenlandrechten zelf te vermarkten. En dus niet collectief. Wil Ajax in Europa kunnen concurreren dan moeten zij daar ook zelf de risico’s in kunnen en durven nemen. Ajax is er wel een beetje klaar mee om voor Sinterklaas te spelen want ze dragen al erg veel bij. Verreweg het meest van alle clubs.

Menno Geelen, commercieel directeur, liet al weten dat Ajax niet rustig gaat toekijken hoe de andere Nederlandse clubs het geld (sponsorgelden, televisiegelden en Europese gelden) van hen afpakken. Ajax is er juist voorstander van de inkomsten van de Eredivisie evenrediger te verdelen zodat er samen een sterke competitie opgebouwd kan worden. In geen enkel land wordt een club gedwongen Europese inkomsten af te staan. Ajax ziet dan ook liever een goed onderbouwd plan dan een plan waarin staat hoe de Europese baten van Ajax verdeeld moeten worden.

Uiteraard staat de AFCA Supportersclub volledig achter het standpunt van Ajax. Het lijkt erop dat AZ en PSV met de vorming van de NL League, waarin zij de voortrekkers zijn, Ajax willen verzwakken en niet zozeer een sterkere competitie voor ogen hebben. Ajax heeft al jarenlang de punten voor Nederland op Europees terrein binnengehaald. Je kan dus ook stellen dat AZ en PSV min of meer afhankelijk van Ajax zijn. Als Ajax niet aan boord komt van de NL League dan kunnen alle plannen weer de prullenbak in. Wat meer respect en waardering zou hen dus sieren!         

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!