Zoek
Sluit dit zoekvak.

Combiregeling AZ- en RKC-uit

De vaste bezoeker van uitwedstrijden is er ongetwijfeld van op de hoogte: voor de wedstrijden AZ – Ajax en RKC – Ajax is dit seizoen wederom sprake van een verplichte buscombi. Dit terwijl er wat ons betreft geen gegronde redenen zijn om Ajax-supporters verplicht met bussen te vervoeren. De AFCA Supportersclub roept clubs en lokale driehoeken dan ook op om de vervoersregeling te wijzigen. De gemeentes en clubs zijn per mail op de hoogte gebracht van dit statement.

Al jarenlang is de buscombi één van de maatregelen die rondom een voetbalwedstrijd wordt opgelegd aan uitsupporters. Het is een stevige maatregel, waarbij de vrijheid van ieder individu sterk wordt ingeperkt. Dit zou dan ook een maatregel moeten zijn die alleen wordt opgelegd in de gevallen waarbij er sprake is van een dringende noodzaak. Daarbij komt kijken dat er nooit lichtvoetig mag worden gedacht over deze regeling. Helaas hebben wij geconstateerd dat dit beiden niet het geval is.

Na de vooroverleggen over de uitwedstrijden tegen AZ en RKC Waalwijk hebben wij de opgelegde buscombi’s intern uitgebreid besproken. Vervolgens hebben we deze kwestie ook doorgenomen met andere vooraanstaande Ajax-groeperingen. Zowel binnen de AFCA Supportersclub als binnen de andere groeperingen heerst een unanieme mening: deze combi’s zijn onnodig, en zullen moeten worden gewijzigd.

Zowel AZ, RKC Waalwijk als de lokale driehoeken verschuilen zich achter het ‘argument’ parkeergelegenheid. Bij beide clubs is bij het stadion te weinig capaciteit om auto’s te parkeren. De supporters in het kleine aantal auto’s die wél bij het stadion kunnen worden geparkeerd, zullen het uitvak slechts voor een deel kunnen vullen. De AFCA Supportersclub heeft zich reeds ingezet voor een alternatieve parkeerlocatie in Waalwijk. Helaas was dit zonder resultaat, ondanks de welwillendheid van de eigenaar van een locatie. Onder andere de onwil van de burgemeester om Ajacieden een stuk per voet te laten afleggen was hierbij een obstakel. Dit terwijl een looproute zoals in bijvoorbeeld Heerenveen nimmer tot incidenten heeft geleid.

Wij zijn ervan overtuigd dat parkeergelegenheid en een looproute voor Ajacieden gefaciliteerd moeten kunnen worden. Want: waar een wil is, is een weg (of parkeerplaats). Toch?

Beste clubs en lokale driehoeken, wij roepen jullie op om de besluiten aangaande deze combiregelingen aan te passen. Van de burgemeester van Waalwijk en de verantwoordelijke van RKC Waalwijk verwachten wij uiterlijk 9 september een reactie die voldoet aan onze wensen. Indien dit onverhoopt niet lukt, zullen wij overgaan tot acties.

AFCA Supportersclub

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!