Zoek
Sluit dit zoekvak.

Collectieve straf = laf

Het bericht dat er tijdens de komende wedstrijd tussen Ajax en PSV geen supporters van de Eindhovenaren welkom zijn heeft ook ons bereikt. De AFCA Supportersclub vindt het van belang dat er te allen tijde thuis- én uitsupporters bij een voetbalwedstrijd aanwezig kunnen zijn. Dit besluit van de Amsterdamse driehoek vinden wij dan ook volstrekt belachelijk.

Laten we voorop stellen dat wij begrijpen dat antisemitisme, kwetsende liederen en onsmakelijke verwensingen ongewenst zijn. Wel stuit voornamelijk het collectief straffen, waarmee simpelweg voor de gemakkelijke weg wordt gekozen, ons tegen de borst. Men heeft de mond vol van ‘dadergerichte aanpak’, maar kiest op hetzelfde moment voor een laffe ‘lekker makkelijk, kost minder moeite en deze straf kunnen we met gemak verlengen-aanpak’.

Wie denkt dat dit besluit alleen voor één wedstrijd of voor één club geldt, kan op lange termijn namelijk wel eens bedrogen uitkomen. Zo zijn Ajacieden al 14 (!) jaar lang niet welkom bij Feyenoord, terwijl de straf destijds een termijn had van vijf jaar, waarvan twee voorwaardelijk. Bij ADO Den Haag zijn Ajax-supporters nóg langer niet welkom, terwijl ook daar de straf veel lager was.

De afsluiting van de brief van burgemeester Femke Halsema is ons inziens dan ook codetaal. Volgens Halsema wordt na de wedstrijd op 6 november afgewogen of er in de toekomst wél weer uitsupporters welkom zijn. Wat ons betreft wel. Sterker nog, ook tijdens de aanstaande ontmoeting op 6 november zijn zij wat ons betreft welkom. Wij weten inmiddels wel beter. Triest hoor, Femke.

Collectief straffen: bij bijna iedere groep mensen zal er schande van worden gesproken. Bij voetbalsupporters doen de burgemeester, politie en officier van justitie er juist vrolijk aan mee. Jullie moeten je stuk voor stuk kapot schamen. En dit drukken we nog zacht uit.

 

Foto: Ajaxventos

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!