Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ajax-supporters wederom de sjaak

Daar waar we de hoop hadden nog dit seizoen de wedstrijden tegen Ado Den Haag met uitsupporters te kunnen meemaken, heeft burgemeester Krikke van Den Haag besloten alsnog de stekker uit het overleg te trekken.

De AFCA Supportersclub is (samen met de SVA) sinds een jaar al in gesprek met betrokken partijen. Een en ander naar aanleiding van de aangekondigde demonstratie van september 2017 toen we zelfs niet welkom waren bij de bekerwedstrijd Scheveningen – Ajax in het stadion van Ado Den Haag.Het afblazen van de demonstratie lag in het gegeven dat alle partijen (Burgemeester Den Haag; Ado Den Haag zelf en de KNVB) bereid waren de gesprekken weer te openen met als doel vanaf het seizoen 2018-2019 uitsupporters toe te laten.

Er zijn veel gesprekken geweest, gefaciliteerd door de KNVB, waarbij de partijen steevast aanwezig waren om vervolgens stap voor stap dichterbij te komen. Een gedegen plan van aanpak lag na verloop van tijd op tafel en werd door alle partijen ondersteund, de KNVB voorop. Daarbij moet je denken aan een gefaseerde opbouw van het aantal uitsupporters en uitgebreide (preventieve) genormaliseerde veiligheidsmaatregelen. Niets leek sinds 2006 een wedstrijd met uitsupporters meer in de weg te zitten. Groot was dus onze verbazing en teleurstelling toen burgemeester Krikke vorige week alsnog met de mededeling kwam dat het hele feest niet doorging.

Het gaat daarbij ook om de argumenten die de burgemeester aanvoert om tot een verbod over te gaan. In geen enkel argument kunnen wij ons vinden. Er is vanwege deze argumenten ook nimmer een aanleiding geweest om de gesprekken tussentijds op te schorten of te beëindigen.Er wordt bijvoorbeeld gesproken over het beperkte draagvlak bij de supporters van Ado. Bij alle partijen die aanwezig waren, is tijdens dit lange traject daarvan niets gebleken. Of het moet de opinie van buitenaf zijn geweest. Maar dat is alleen een mening en niet beslissend geweest tijdens het overleg.

Verder is het hoofdstuk veiligheid meerdere malen besproken. Wij als AFCA Supportersclub hebben vertrouwen in de groep supporters die mee zouden gaan naar Ado Den Haag maar kennelijk kan de burgemeester niet instaan voor het gedrag van de Ado Den Haag-supporters. Het schijnt opeens onmogelijk te zijn om vier bussen met Ajax-supporters te ontvangen in het “meest veilige stadion van Nederland”, zoals Ado Den Haag het stadion zelf noemde bij de opening destijds.

Net zoals Feyenoord een paar weken geleden haakt ook Ado Den Haag dus af daar waar het gaat om het toelaten van uitsupporters. Vanzelfsprekend pikken wij dit niet en zullen wij ons bezinnen op verdere stappen. Immers, het licentiereglement van de KNVB voorziet erin dat supporters van bezoekende clubs de gelegenheid moeten krijgen om wedstrijden te kunnen bezoeken. Verder sluiten we ook een demonstratie niet uit want hoe goed de gesprekken ook verliepen, het beoogde resultaat is niet behaald.

De AFCA Supportersclub maakt zich hard voor het bezoeken van alle (uit)wedstrijden van ons aller Ajax. Onwelwillende burgemeesters en clubbestuurders zijn dus nog niet van ons af.

Wordt vervolgd…

 

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!

SLUIT JE AAN

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!