Search
Close this search box.

Ado uit met Ajax-supporters!?

Het is algemeen bekend dat de AFCA Supportersclub zich hard maakt voor het bezoeken van alle (uit)wedstrijden van ons aller Ajax. De focus ligt daarbij de laatste jaren vooral op Ado en Feyenoord uit. Ook Ajax zelf steunt ons standpunt hierin en schakelde hiervoor eerder al de KNVB in maar ook de bestuursrechter.  

Vandaag komt het nieuws dat die rechter Ajax in het gelijk heeft gesteld in een zaak naar aanleiding van het besluit om geen Ajax-supporters toe te laten bij Ado – Ajax op 24 februari 2019. De wedstrijd is weliswaar al lang gespeeld, maar toch vindt de rechter dat Ajax wel degelijk een belang hierin heeft.

Op de datum van de bewuste wedstrijd organiseerde de AFCA Supportersclub een, zonder problemen verlopende, demonstratie in Den Haag met als doel aandacht te vragen voor de ongegronde argumentatie van de toenmalige burgemeester van Den Haag om deze wedstrijd te verbieden. De boodschap kwam via de vele media-aandacht luid en duidelijk over.

Immers, al in 2018 lag er een gedegen plan van aanpak op tafel. Dit plan werd door alle partijen ondersteund. Dus ook door Ado en de gemeente Den Haag. Onderdeel van dat plan was onder andere een gefaseerde opbouw van het aantal uitsupporters en uitgebreide (preventieve) genormaliseerde veiligheidsmaatregelen. Toch besloot burgemeester Krikke eigenhandig de stekker uit de realisatie van het plan te trekken. In geen enkel argument konden wij ons vinden. Overigens besloot de gemeente Den Haag in hetzelfde jaar om dezelfde flutredenen dat Ajax-supporters ook op 6 oktober niet welkom waren.

Het vonnis van de rechter bevestigt nu dus dat het een besluit van de burgemeester is en niet van de thuisspelende club of uitsupporters worden toegelaten. Daarnaast bevestigt de uitspraak dat de uitspelende club en zijn supporters vervolgens bij de rechter bezwaar kunnen maken tegen een besluit om uitsupporters niet toe te laten in het stadion. En in dit geval dan ook nog eens “het meest veilige stadion van Nederland”, zoals Den Haag en Ado zelf hun thuishaven typeren.

De gemeente Den Haag heeft dan nog wel de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan maar voor ons is dit een grote opsteker en een duidelijke stap in de goede richting. Eindelijk sinds 15(!) jaar lijkt weer een Ado – Ajax met Ajax-supporters in het uitvak mogelijk. IJs en corona dienende natuurlijk…

Sluit je aan

Ben jij al lid van de AFCA Supportersclub? Voor slechts € 12,- per seizoen kan dat!