We moesten de krankzinnige wedstrijd van afgelopen dinsdag even laten bezinken, voordat we met een goed onderbouwde reactie konden komen. We kunnen er eigenlijk nog uren over discussiëren, maar uiteindelijk blijven we, net als vele mede-Ajacieden, met één grote vraag zitten:
Wat heeft de Europese voetbalbond tegen Ajax?
Als kritische Amsterdammers hebben we natuurlijk altijd wel iets om over te zeiken. Zo zijn we nou eenmaal. Echter, de opeenstapeling van gebeurtenissen dit seizoen geeft serieus aanleiding tot grote frustratie. We blikken even terug:
Onlangs kreeg Ajax van de heren in Nyon een zware straf opgelegd.
Dit was o.a. het gevolg van ongeregeldheden voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen Valencia. Vreemd, want deze zogenaamde ongeregeldheden vonden buiten het stadion plaats. Heeft de UEFA wel de bevoegdheid/jurisdictie om daarvoor een straf op te leggen. Overigens waren er bij de opstootjes ook supporters van de thuisploeg betrokken, maar de Spanjaarden zijn blijkbaar gevrijwaard van enige sancties. In het stadion was er vrij weinig aan de hand, behalve dat stukken beton en stoeltjes in het aftandse bouwwerk spontaan afbraken als je er tegenaan leunde. Wij vragen ons af of Valencia hiermee voldoet aan de veiligheidseisen die de UEFA aan de speellocaties stelt. Wederom volgen er geen sancties voor de Spaanse ploeg, maar krijgt Ajax de volle schuld.
Het eindresultaat is meerdere boetes voor onze club en de eerstvolgende Europese uitwedstrijd moet zonder Ajax-supporters worden gespeeld.
Dan de thuiswedstrijd tegen Chelsea, twee weken geleden. De 1-0 door Promes wordt afgekeurd op een millimeter na beoordeling door de VAR.
Goed, buitenspel is buitenspel. In dit geval was het twijfelachtig, maar we legden ons er bij neer. Een goedgekeurde goal had de wedstrijd wel anders kunnen laten verlopen, in een gelijkspel of misschien wel winst. Nu verloor Ajax hierdoor uiteindelijk. Uiteraard bevestigde de UEFA na afloop dat de VAR gelijk had.
Maar het bizarre duel in Londen gisteravond heeft de vermoedens en de achterdocht tegen de Europese voetbalbond definitief vergroot.
Het begon al in de eerste helft. In de laatste minuut voor rust krijgt Ajax een corner mee. Nog voordat ze die kunnen nemen, fluit de scheids al af. Waarom geeft hij die hoekschop dan in eerste instantie? Als na de pauze Ajax ruimschoots op voorsprong staat, scoort Chelsea het tweede tegendoelpunt. Echter, deze 2-4 komt voort uit een situatie die vrijwel identiek is aan het afgekeurde “buitenspeldoelpunt” van Promes twee weken eerder. Nu wordt ie vreemd genoeg wel goedgekeurd.
En dan belandt de wedstrijd in een plottwist die de beste Hollywoodschrijvers nog niet eens zouden bedenken. Binnen 20 seconden krijgt Ajax twee rode kaarten en een penalty tegen. We willen niet in complottheorieën denken. We willen graag geloven dat het domme pech is. Maar nee, de UEFA heeft de schijn wel heel erg tegen nu.
Gelukkig leven we in een democratische rechtsstaat waarbij je altijd de kans krijgt om in beroep te gaan tegen je straf. Oh nee, de regels van de UEFA staan beroep tegen rode kaarten helemaal niet toe.
Kort samengevat: Ajax is in twee duels tegen Chelsea op meerdere fronten door de Europese voetbalbond tegengewerkt. Maar ook in de aankomende groepswedstrijd zijn we al benadeeld, met twee geschorste verdedigers.
Ajax heeft al in het verleden al verschillende keren protest aangetekend tegen de twijfelachtige beslissingen van de UEFA. Dit heeft zelden tot iets positiefs geleid. We staat machteloos tegenover een organisatie die alleen in dienst lijkt te staan van de grote, rijke clubs. Hoe lang is dit nog vol te houden?